Tale je za mamice fantkov. 🙂

Če česa res reees ne maram, je pa to krpanje hlač. Krpanja kateregakoli oblačila, pravzaprav. Ampak potem pride (predvsem, če imaš doma same fante) obdobje, ko bi lahko kupoval nove hlače vsak teden. A ne, mamice?

Pa se vsake toliko lotim tudi krpanja hlač na kolenih. Da vsaj kakšnim izmed njih podaljšam rok trajanja za kak mesec. Potem pride poletje, pa jih lahko odrežem in spremenim v kratke hlače. 😀

Krpanja se lahko lotimo na več načinov. Pošijemo z ravnim ali cikcak šivom, zašijemo na roke, naredimo čez luknjo aplikacijo ali kupimo našitek in ga nalikamo.

Danes sem se poigrala s tehniko, ki se je ponavadi sicer ne uporablja za krpanje oblačil, temveč je ena variacija aplikacije, le da je obrnjena drugače. Blago za aplikacijo našijemo na notranjo stran oblačila, nato pa zunanje blago poljubno natrgamo / narežemo, da se pokaže spodnje blago.

Na ta način lahko okrasimo tudi navadno enobarvno oblačilo, in mu privoščimo hitro stilsko preobrazbo.

Potrebuješ:

  • kos oblačila, ki ga želiš predelati
  • kos blaga za aplikacijo
  • medvlogo (neobvezno)
  • šivalni stroj
  • škarje 
krpanje hlač

Če delaš z jerseyem, priporočam uporabo ene izmed medvlog, da boš lažje šivala, pa tudi zato, da bo bolj obstojno. Jaz sem tokrat uporabila centilin.

krpanje hlac

Najboljše (in najlepše) bi bilo, če bi naredila trak blaga za podlogo po celotni širini hlačnice in zaključila v stranskem šivu. Pa se mi ni ljubilo parati in nisem. 🙂

Če krpaš, pa naj bo košček blaga na notranji strani vsaj malo večji od površine, ki je natrgana.

krpanje hlac

Hlače obrni tako, da bo notranja stran blaga zunaj in položi kos blaga na želeno mesto. Z bucikami pripni, da se ne bo premikalo.

krpanje hlac

Zašij blago na hlačnico.

Hlačnico obrni na pravo stran in pošij z ravnimi črtami v poljubnih, a enakomernih presledkih. Moje vodilo je bila širina tačke. Ta korak lahko po želji tudi izpustiš, odvisno od učinka, ki ga želiš doseči. 

krpanje hlac

Takole bo izgledalo, preden se lotiš rezanja.

krpanje hlac

Med šivi naredi enakomerne, ravne reze.

Hlač pravzaprav nisi pokrpala, ampak razrezala. 🙂

Izgledajo pa malo drugače, se ti ne zdi?

Imaš še kakšno vprašanje ali predlog? Pofočkaj se v komentar ali se pridruži debati v naši Facebook skupini.