Nabiranje blaga je ena od osnovnih šiviljskih tehnik, ki pogosto pride prav. Nabrana tkanina doda polnost rokavom, krilom, vratnim izrezom, predpasnikom, zavesam, blazinam in številnim drugim projektom.

Lotimo se ga lahko na več različnih načinov, izbiro načina prilagodimo materialu, s katerim delamo in želenemu rezultatu.

  1. Dva vzporedna šiva

Najpogostejši način za nabiranje blaga je, da zašijemo dva vzporedna ravna šiva znotraj dodatka za šiv. Nastavimo najdaljši možni šiv, ki ga naš stroj omogoča in pazimo, da se šiva nikjer ne križata. Na začetku in koncu šivov ne zatrdimo in pustimo daljše niti.

nabiranje blaga

Nato primemo samo spodnji dve niti na obeh straneh in povlečemo.

nabiranje blaga

Ko je dolžina blaga taka, kot jo želimo, zavežemo niti, da se gubice ne razpustijo in jih enakomerno razporedimo po celotni dolžini.

nabiranje blaga

2. Povečanje napetosti

Ta način je manj natančen, zato ne bo prišel v poštev, kadar potrebujemo blago točno določene dolžine. Lepo bo uspel, če imamo zelo lahko, tanko blago. Uporabimo ga, kadar ni zelo pomembno, kakšna je končna dolžina gubic. Na šivalnem stroju povečamo napetost in zašijemo z ravnim šivom po celotni dolžini, ki jo želimo nabrati. Blago se bo med šivanjem sproti enakomerno nabiralo.

nabiranje blaga

3. Nabiranje z vrvico

Ta način nabiranja je zelo priročen pri debelejših vrstah blaga (jeans, žamet, debelejše platno, težje zavese…), kjer se niti pri uporabi 1. načina rade potrgajo. Uporabimo dolg in širok cikcak šiv, s katerim zašijemo enakomeren šiv čez vrvico. 

nabiranje blaga

Pazimo, da ne všijemo vrvice – šiv mora potekati ob vrvici na obeh straneh. 

nabiranje blaga

Ko pridemo do konca blaga, vrvico na eni strani primemo, z druge strani pa jo povlečemo, da se blago začne nabirati.

nabiranje blaga

4. Nabiranje blaga z entlarico

Ta način je super, kadar si želimo vnaprej pripraviti veliko obrobnega traku. Tega lahko potem režemo v poljubnih dolžinah in uporabljamo za obrobe kril, tunik, majic, za razne všitke. Tako kot 2. način s šivalnim strojem, tudi ta ni najbolj natančen in končne dolžine blaga ne moremo dobro nadzorovati, zato se ga poslužimo takrat, ko to ni pomembno. Povečamo napetost na entlarici…

nabiranje blaga

…in obšijemo po celotni dolžini blaga.

nabiranje blaga

Rezultat so velike dolžine gubic v kratkem času. 🙂

Imaš še kakšno vprašanje ali predlog? Pofočkaj se v komentar ali se pridruži debati v naši Facebook skupini.

Nekaj krojev za preizkušanje najdeš tudi TUKAJ

Uporabi znanje v praksi:

nabrano krilo