Verjetno ni bolj enostavnega oblačila za šivanje, kot je tole nabrano krilo. Super projekt tudi če se šivanja šele učiš.

Potrebovala boš:

nabrano krilo

Pripravi blago & elastiko:

  • za pas odreži kos dolžine 7 cm (dolžina je odvisna od širine elastike, jaz sem delala z elastiko široko 2 cm), širina pa naj bo enaka obsegu pasu + 11 cm (10 cm dodaj za udobje + 1 cm za šiv)
  • za krilo odreži kos, ki bo dolg toliko, kot želiš dolgo krilo (npr. od pasu do kolen – izmeri razdaljo na telesu) + 2 cm za šiv in širok 2x toliko kot je obseg pasu. Če želiš bolj nabrano krilo, lahko tudi širše.
  • Če boš šivala otroško krilo, bo to lahko v enem kosu, če boš delala krilo zase, lahko narediš tudi iz dveh kosov (vsak naj bo širok toliko, kolikor je izmerjen obseg pasu)
  • Elastika naj bo približno 5 cm krajša, kot je obseg pasu. Najlažje je, če elastiko pomeriš okoli pasu in ugotoviš kakšna dolžina je še udobna.

Pas prepogni  po dolžini na pol in zašij skupaj, da dobiš krog. Zalikaj šiv.

nabrano krilo

Nato ga prepogni na pol po daljšem robu, vse naokrog. Polikaj.

Prepogni blago za krilo na pol po širini in zašij stranski šiv. Če delaš z dvema kosoma, ju položi lice na lice in zašij oba stranska šiva.

nabrano krilo

Na zgornjem robu enakomerno naberi blago na način, ki ti najbolj odgovarja. Kako se lotiti gubic na več načinov, si lahko prebereš v prispevku na POVEZAVI.

nabrano krilo

Krilo mora biti široko toliko, kot pas.

nabrano krilo

Krilo in pas razdeli na četrtine in zabuckaj skupaj lice na lice ,tako da se oznake ujemajo.

Sešij krilo in pas, pusti pa nekaj cm odprtino, skozi katero boš napeljala elastiko.

nabrano krilo

S pomočjo sponke napelji elastiko v pas – konca naj se prekrivata za 1 cm – in zašij. Preden zašiješ, preveri, da elastika poteka ves čas lepo naravnost, da je nisi kje zavrtela.

Ko imaš elastiko napeljano in zašito, zapri še odprtino – zašij preostanek pasu.

nabrano krilo

Če si za nabiranje uporabila metodo z dvema vzporednima šivoma, tako kot jaz, preveri še, če je kateri od šivov kje pogledal na zunanjo stran in če je potrebno, sparaj pomožni šiv.

nabrano krilo

Spodnji rob zavihaj 1 cm navznoter in polikaj. Ponovno zavihaj 1 cm navznoter in polikaj. Zašij.

nabrano krilonabrano krilo

Krilo je končano! 🙂

nabrano krilo

Imaš še kakšno vprašanje ali predlog? Pofočkaj se v komentar ali se pridruži debati v naši Facebook skupini.