Že kaj pogrešaš poletje? Prikliči si ga z morskim šiviljskim projektom in zašij tega simpatičnega sinjega kita! 🐋

Kita si je lani zaželel Mali Brat. In ko sva se usedla za računalnik, da bi mi pokazal, kakšnega si želi, mu je v oči takoj padel kit iz nekega finskega bloga. Žal ni bilo kroja, tako da sem se ga lotila sama. Kita imamo še danes in le redko gremo kam brez njega.

Ker smo se lani selili, sem nekam založila ta kroj (pa še nekaj drugih, ki sem jih imela le na papirju 😭), sem se ga pa ta teden ponovno lotila, ker smo potrebovali darilo za dojenčka, ki je letos prišel na svet. 

Kit je kar velika igrača (pa saj je tudi v naravi tako). Končan pride velik približno toliko, kot povprečen novorojenček, nekaj čez 50 cm.

Če bi ga zašila tudi ti, imaš TULE navodila, kako si kroj preneseš na računalnik in natisneš.

Poleg osnovnih šiviljskih pripomočkov (šivalni stroj, bucike, škarje, nit), potrebuješ še blago – najboljše ene stare kavbojke (lahko pa jeans tudi kupiš), dvoje oči in polnilo.

Šivaj 1 cm od roba (dodatek za šiv je že vključen v kroju).

Kroj natisni in sestavi. Tiskaj brez prilagajanja velikosti (100%). Rob ob črti odreži, tako da lahko kvadratke lepo sestaviš. Nato izreži vse dele. Pazi, da dele izrežeš zrcalno (lahko pustiš na primer hlačnico kar skupaj in izrezuješ čez oba dela – tako bo hitreje izrezano, pa dobiš levi in desni konec). Potrebuješ 2x hrbtni del, 2x spodnji del, 2x repno plavut in 4x zadnje plavuti. Z buciko, drobno zarezo ali kredo si označi točki, na kateri pridejo zadnje plavuti (označene s črtico na kroju).

Poleg tega potrebuješ nekaj za oči. Lahko našiješ košček modrega blaga, lahko jih izvezeš, prišiješ gumbe… Jaz sem se odločila, da jih našijem iz svetlo modrega blaga, ker je darilo za novorojenčka in pri tako majhnih otrocih nisem navdušena nad gumbi.

Začni z repom. Položi dela lice na lice in zašij ob robu.

Vogale poreži, da bojo lepše stali, ko bodo obrnjeni.

Repno plavut pošij, da zašiješ skupaj plasti.

Zašij še zadnje plavuti, lice na lice. Tudi tukaj vogale poreži čim bližje šivu.

Krogca za oči prišij z gostim cikcak šivom. Znotraj kroga naredi še par gostih šivov za zenico.

Na trebušnem delu s temnejšo nitjo naredi nekaj daljših črt za gube, ki jih ima sinji kit na spodnjem delu. To lahko narediš s šivalnim strojem, jaz pa sem jih izvezla, ker je nit debelejša in pridejo lepše do izraza. Bodi pozorna, katera stran je prava, trebušni del obrni tako, da bo notranja stran hlačnice zdaj na zunanji srani (da bo trebuh malo svetlejši).

Na mesto, ki si si ga označila ob prerisovanju, namesti zadnje plavuti, lice na lice, in jih prišij čim bližje roba (da se šiv kasneje skrije v dodatek za šiv, ko sešiješ kosa skupaj).

Sešij skupaj spodnji, trebušni šiv.

Prišij rep na spodnji del, lice na lice.

Sešij še zgornji, hrbtni šiv.

Sedaj postavi oba dela enega na drugega, lice na lice. Pazi, da bodo v notranjosti rep in obe plavuti. Zašij vse naokrog, pusti pa si 7-10 cm ob strani za obračanje. Tukaj bo kar gneča, med šivanjem si sproti malo pomagaj s prsti in sproti premikaj plavuti, da kakšne ne prišiješ zraven v stranski šiv.

Okrog glave šiv lepo zaokroži.

Obrni kita na pravo stran, zdaj izgleda nekako takole…

Napolni ga s polnilom in odprtino zapri s skritim šivom.