Včasih ni potrebnega veliko šivanja, da izdelaš unikaten kos oblačila. V tem prispevku najdeš nekaj idej in napotkov za šivanje aplikacij, s pomočjo katerih lahko narediš oblačila bolj zanimiva ali pa zgolj zakriješ kak madež ali luknjo. 😉

Kdaj našiti aplikacijo?

Aplikacijo prišij še preden oblačilo zašiješ skupaj. Če šivaš za dojenčka in so oblačila manjša, lahko tudi preden izrežeš krojne dele, ko na blago označiš položaj krojnih delov. Seveda lahko aplikacijo našiješ tudi na oblačilo, ki je že zašito skupaj, bo pa v tem primeru obračanje blaga in šivanje malo bolj zapleteno.

Priporočam ti, da blago predhodno opereš. Sicer se ti lahko zgodi, da se ob prvem pranju skrči in se aplikacija izmaliči / naguba ali obarva oblačilo.

Za izdelavo aplikacije poleg osnovnih šiviljskih pripomočkov potrebuješ še:

  • Motiv / predlogo – nekaj idej najdeš tudi med našimi DATOTEKAMI
  • Aplikacijski papir
  • Koščke blaga

Motivov za našitke ni težko najti. Ne omejuj se na iskanje aplikacij. Super vir idej za otroška oblačila so na primer pobarvanke ali otroške knjigice.

Nariši / izberi motiv

Motiv nariši ali pa ga poišči na spletu in ga natisni ter izreži.

Preriši motiv na aplikacijski papir.

Kadar imaš motiv, pri katerem je pomembno, kako je obrnjen (npr. črke), ob prerisovanju obrni predlogo proti podlagi (da dobiš ZRCALNO sliko motiva).

Ko bo motiv izrezan in položen na oblačilo, bo tako obrnjen v pravo smer!

Nalikaj aplikacijski papir na zadnjo stran blaga.

Pred rezanjem počakaj, da se ohladi, sicer se lahko zgodi, da se ti lepilo iz aplikacijskega papirja razmaže po škarjah.

Izreži motiv iz blaga.

Uporabi ostre škarje, s katerimi lahko natančno režeš, kajti ta rob, z vsemi nepravilnostmi, bo kasneje viden.

Odstrani aplikacijski papir (na sliki vidiš, da je na spodnji strani blaga ostalo lepilo – s pomočjo te plasti lepila boš kasneje dele aplikacije prilepila na oblačilo) in dele aplikacije po plasteh polagaj na mesto na oblačilu, kjer bo aplikacija. 

Ko imaš koščke pravilno razporejene, jih polikaj na podlago.

Likalnik prisloni na aplikacijo za nekaj sekund, nato ga dvigni in prestavi, tako da toplotno obdelaš celotno aplikacijo.

Če drsiš z likalnikom gor in dol, tvegaš, da se koščki med likanjem zamaknejo.

Prišij aplikacijo na blago.

Za dodatne učinke se lahko poigraš s šivi. Aplikacijo lahko prišiješ z ravnim šivom, cikcak šivom ali katerim od aplikaciskih okrasnih šivov, če jih tvoj stroj omogoča.

Naj se ti ne mudi, lepo počasi in čim bolj enakomerno. Ko prideš do ovinka, spusti iglo, dvigni tačko in malenkost zavrti blago. Spusti tačko, naredi šiv ali dva in ponovi. Šivanje na ta način je res zamudno, vendar je rezultat lep, enakomeren šiv.

Prenesi katero od predlog za tisk in se loti šivanja:

aplikacija raketa
aplikacija raketa

Imaš še kakšno vprašanje ali predlog? Pofočkaj se v komentar ali se pridruži debati v naši Facebook skupini.