Pletenine  so odlična izbira za veliko šiviljskih projektov, sama zelo rada šivam z njimi! Ker najpogosteje šivam za otroke, so pravzaprav moja najpogostejša izbira. Preveri BLAGO, s katerim jaz najraje ustvarjam.

Kar je super pri pleteninah je to, da so zelo udobne in zaradi svoje elastičnosti pri šivanju puščajo nekaj prostora za napakice. Šivanje pletenin je pravzaprav precej enostavno, čeprav se jih mnoge šivilje bojijo, ker menijo, da nimajo pravega stroja ali ne razumejo, kako se obnašajo. Ker so pletenine  bolj priljubljene kot kdaj koli prej, poglejmo nekaj osnov in nekaj najpogosteje uporabljenih pletenin.

Pletenine se imenujejo zaradi načina, kako so grajene (pletene). Niti v pleteninah niso ravne in ne tečejo vzporedno druga z drugo, temveč tvorijo simetrične zanke, ki jim dajejo prožnost. Ne glede na vrsto in sestavo pletenin, je vsaka do določene mere elastična. Nekatere se raztezajo v eno smer (od leve proti desni), nekatere pa v obe smeri (levo-desno in gor-dol).

Jersey

Najpogostejša vrsta pletenine, ki jo verjetno najdete v vsaki trgovini z blagom. Večina kupljenih majic je narejena iz jerseya. Zaradi vsebnosti elastana se jersey zelo dobro razteza in povrne v prvotno stanje. Uporaben za majice, tunike, krila, oblekice, rutke, trakove za ušesa, kape, spodnje perilo…

Interlock

Interlock je ponavadi malo debelejši od jerseya in zelo prijeten za šivanje. Ob raztegovanju se konci ne vihajo, zato se šiva precej podobno kot tkanina. Tudi zato je interlock super za učenje šivanja 😉

Za razliko od jerseya pa se interlock pletenina, če ne vsebuje tudi elastana, ko jo raztegujemo, ne povrne dobro v prvotno stanje.

Super izbira za majice, krila, tunike, kape, oblekice, ker je debelejši in bolj kompakten od jerseya, tudi (otroške) hlače iz interlocka lepše stojijo in so malenkost toplejše.

Patent

Patent enostavno prepoznaš zaradi reber, ki potekajo vzdolžno. Patent je močno elastičen in se dobro povrne v prvotno dolžino, če ga raztegnemo. Uporabljamo ga pretežno za patente trenirk, haremk, ovratnike in patente na majicah.

Prevešanka

Material, iz katerega so ponavadi narejene trenirke. Na zunanji strani gladka, na notranji strani pa so vidne zanke, ali pa je toplejša, iz notranje strani kosmatena. Poleg trenirk iz nje lahko zašijemo vse vrste športnih hlač, tunike, puloverje, kape…

Kaj je dobro vedeti pri šivanju pletenin

  • Pri pleteninah je pomembna smer raztezanja in je označena na vseh krojnih delih. Pred rezanjem preveri, da se blago razteza v pravo smer (kot je označena na kroju).
  • Ne razteguj blaga, medtem ko šivaš. Če med šivanjem razteguješ blago, bo šiv izpadel valovit. Lahko si pomagaš s tačko z zgornjim transportom ali zmanjšaš pritisk tačke na šivalnem stroju.
  • Uporabi iglo za stretch / jersey.
  • Raztegljive materiale vedno šivaj z raztegljivimi šivi (cikcak, nekateri stroji imajo overlock šive ali z opletilnikom/overlock strojem).