Enkrat za spremembo sem se lotila malo drugačnega projekta. Potrebovali smo eno luštno darilo za deklico in ker so pri nas doma sami fantje, je bilo tole šivanje torbice z dodatkom roza dobrodošla popestritev. 😉 Te zanima, kako zašiješ prikupno otroško torbico? Dodala sem ji mačja ušesa in obraz, velika je pa ravno prav, da grejo notri sončna očala, mazilo za ustnice, pa mogoče še najljubša igračka. Jaz sem muci obraz izvezla, lahko se pa seveda poigraš tudi z aplikacijami ali barvami za tekstil. Za piko na i pa sem v spodnji rob všila še pompom trak.

Za izdelavo torbice potrebuješ:

  • blago 60 x 20 cm (1x zunanje blago in 1x za podlogo) + nekaj malega za ušesa
  • zadrgo dolžine 25 cm
  • pompom trak
  • manjši kos filca za lička
  • nit & šivanko za vezenje
  • 1m traku za naramnico
  • kroj

Za začetek si izriši kroj. Delo si lahko olajšaš tako, da natisneš mojo predlogo, ki jo najdeš tukaj: KROJ torbica– tiskaj brez prilagajanja velikosti – na 100%

Izreži vse krojne dele:

  • Za zunanji del 1x zadnjo polovico, ki je cela, in 1x sprednjo polovico, ki je sestavljena iz treh delov. Pri izrezovanju stranskih delov bodi pozorna, da dobiš levo in desno stran – enkrat položi kroj na blago s stranjo, ki je potiskana, navzgor; za drugo stran kroj obrni tako, da bo potiskana stran obrnjena navzdol, proti blagu.
  • 2x blago za podlogo
  • 4x ušesa

Položi po dva kosa ušes lice na lice in zašij po stranicah.

Poreži kote in obrni okrog.

Označi sredino na ušesu in na šivu.

Položi uho na šiv, ki poteka čez torbico. Če delaš ušesa tako kot jaz, da so spredaj iz drugačnega blaga, naj bo sprednji del ušeska obrnjen navzdol, proti torbici. Poravnaj oznake, da bo uho na sredini šiva.

Položi čez še stranski prednji del, lice blaga obrnjeno navzdol in pripni z bucikami.

Sedaj je čas, da muci narediš obraz. Iz filca izreži dva krogca, premera približno 3 cm. Prišij jih na sprednji del torbice z ravnim šivom.

Jaz sem se odločila, da muci smrček in oči izvezem, lahko pa na tej točki precej improviziraš in jo narediš po svoje. 🙂

Na sprednji del položi zadrgo, čez to pa en del podloge, tako da bo zadrga v “sendviču” med obema plastema. Dela torbice naj bosta obrnjena lice na lice. Dobro pripni z bucikami, da ti zadrga med šivanjem ne uide. 😉

Zašij zgornji rob.

Pri šivanju zadrge si pomagaj s tačko za zadrge. Ko prideš v bližino ključka, tačko dvigni in zadrgo odpri, tako da spraviš ključek mimo tačke, za zadnjo stran. Nato zopet znižaj tačko in zašij do konca.

Na tej točki tvoja torbica izgleda nekako tako…

Preostala dva dela – zunanji zadnji del in podlogo – položi na drugo polovico zadrge. Zunanji del na zunanji del in podlogo na podlogo (lice na lice).

Dobro pripni blago na zadrgo in zašij. Zopet pazi, da se ustaviš malo pred ključkom in ga umakneš na drugo stran tačke, nato nadaljuj s šivanjem.

Zadrga je všita. Preden dokončno zašiješ torbico skupaj, zadrgo malo pripri. Skozi to odprtino jo boš kasneje lahko obrnila na pravo stran!

Tik pred koncem še en malo “tricky” del… potrebnega bo malo sestavljanja in buckanja 🙂

Odreži pompom trak in ga vstavi v spodnji šiv, na notranjo stran. Vstavi ga tako, da bodo cofki obrnjeni proti notranjosti torbice (obratno kot so na moji sliki, preden sem jih vstavila v notranjost!). Na vsaki strani moraš v šiv všiti še en krajši trakec, ki bo služil za zanko, na katero boš pripela naramnico.

Ko si vse sestavila, ti preostane le še, da zašiješ. V podlogi si pusti odprtino, skozi katero boš torbico obrnila!

To odprtino lahko zašiješ lepo s slepim šivom ali narediš tako kot jaz in jo sešiješ s šivalnim strojem blizu roba. 😉

Vrvico za naramnico vstavi skozi zanki na straneh, ki si ju všila in na koncu naredi vozel, da ne uideta skozi luknjico. 

Če se boš lotila izdelave torbice, bom zelo vesela, če z mano deliš sliko izdelka! 🙂