Te je letos pod smrečico pričakal nov šivalni stroj? Ali je bilo učenje šivanja med tvojimi novoletnimi željami? Ali pa imaš že vse pripravljeno, pa odlašaš, ker ne veš kako sploh začeti…

Če si želiš obvladati šivanje čimprej, ti toplo priporočam, da se udeležiš katerega od tečajev šivanja. Tam bo dovolj časa, da se spoznaš s strojem, izdelaš par enostavnih izdelkov in osvojiš osnove. Poleg tega boš imela možnost vprašati vse, kar te bo zanimalo in kar ti ne bo jasno.

Ker pa vem, da včasih enostavno ni časa, ni denarja za tečaj ali pa ti je preprosto ljubši način, da v miru prebereš in poskusiš doma, sem pripravila nekaj čisto osnovnih napotkov, ki mogoče razblinijo strah pred strojem in te prepričajo, da ga privlečeš iz škatle in ga spoznaš. 😉

1. Spoznaj svoj stroj

Najprej se loti navodil, ki so prišla s strojem. Preleti dele stroja, kako se napeljejo niti, kje nastavljaš napetosti, kako menjaš šivanko. Preglej, katere tačke in pribor si dobila zraven ter kako zamenjaš tačke. Preveri, kako navijaš vretence in kako ga namestiš v čolniček. Preberi, katere šive omogoča tvoj stroj in za kakšen namen katerega uporabljaš. Lahko vzameš kak košček blaga in hkrati že preizkušaš v praksi.

ucenje sivanja

2. Vadi na ostankih

Poišči košček blaga, lahko tudi starejšo rjuho ali krpo, ki je ne uporabljaš več in se malo igraj. Spreminjaj nastavitve, da vidiš, kaj se spremeni s posamezno nastavitvijo. Poigraj se z napetostjo sukancev, dolžino in širino šivov, različnimi šivi. Toplo ti priporočam, da tega koraka ne izpustiš! Veliko jih namreč obupa prav zato, ker se takoj spravijo nad izdelek, ko pa naletijo na težavo, ne vedo kako jo rešiti in katero nastavitev prilagoditi, da bo šiv tak, kot mora biti.

3. Pripravi potrebščine

Na spletu najdeš ogromno pripomočkov za šivanje, ki so ti lahko v veliko pomoč pri šivanju. Za začetek pa pravzaprav rabiš le nekaj osnovnih pripomočkov. Kasneje bo še dovolj časa za zapravljanje za vse mogoče dodatke, ki jih nuuuujno rabiš. 😀 Brez česa pa poleg šivalnega stroja ne bo šlo? Tole so stvari, brez katerih si jaz šivanja ne predstavljam:

  • Škarje za blago + ene manjše za odrez niti
  • Bucike
  • Kreda ali pisalo za označevanje kroja
  • Kroj
  • Ustrezno blago
  • Ujemajočo nit
  • Šiviljski meter
  • Paralico (upam sicer, da jo boš potrebovala čim manjkrat;))
  • Likalnik

Seveda se ta seznam lahko po potrebi dopolnjuje, odvisno od zahtev projekta, ki se ga lotevaš.

ucenje sivanja

4. Začni z enostavnimi projekti

Ne začenjaj svoje šiviljske kariere s podloženim plaščem na zadrgo, s kapuco in petimi žepi. Čisto lahko se namreč zgodi, da se bo na ta način tvoja kariera hitro končala. Ali pa boš več časa parala kot šivala. Poišči si enostaven projekt, ki lahko postane drobna pozornost za koga, ki ti je blizu ali nekaj zase. Priporočam ti, da se za začetek lotiš kakšnega projekta z neraztegljivimi materiali, ker jih je za začetnika lažje obvladati. Toaletka (ali pa peresnica) je recimo super stvar, kjer se mimogrede naučiš nekaj tehnik in ugotoviš, da zadrga ni noben bavbav. Ali pa enostavna odejica za otročka, prevleka za vzglavnik, enostavna torbica, nakupovalna vrečka iz blaga, predpasnik, otroški slinček, origami torbica, vrečka za telovadno opremo, darilna vrečka iz blaga

krona
Nekaj idej za šivanje najdeš tudi TUKAJ

5. Polikaj šive

Šive vedno sproti polikaj. Verjemi, rezultat bo veliko bolj profesionalno izpadel in krojne dele boš zlagala skupaj veliko bolj natančno, če si vzameš čas za poteg likalnika med enim in drugim korakom.

Predvsem pa – na začetku bodi prizanesljiva do sebe, vsak začetek je težak! Šivanje zahteva precej vaje in potrpežljivosti in ne pričakuj, da bo že prvi izdelek perfekten.

Imaš še kakšno vprašanje ali predlog? Pofočkaj se v komentar ali se pridruži debati v naši Facebook skupini.

Zdaj pa hitro, šivat! 😀

Imaš še kakšno vprašanje ali predlog? Pofočkaj se v komentar ali se pridruži debati v naši Facebook skupini.